poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Niezbędnik kuchenny

Przez całe lata moich kuchennych doświadczeń nie wiedziałam co to ostry nóż. Możecie nie wierzyć, sama się dziwię, ale prawda jest właśnie taka. Moje kuchenne brzeszczoty, bo nie noże przecież, traciły moc w try miga. Potem można było nimi już tylko dydolić, nieudolnie piłować, raczej łupać niż ciąć. Nie byłam tego świadoma, przywykłam. Ale teraz? WOW! teraz mogłam poczuć różnicę, bo dostałam do rąk noże ostre jak przysłowiowa brzytwa. Każda z nas, mam, żon, pasjonatek gotowania, wie, że dobry nóż to podstawa. Przez kilka ostatnich dni, za sprawą rossi.pl, miałam okazję się o tym przekonać.
Minty kuchnia wzbogaciła się o nóż santoku ;) uwaga! ... w kolorze różowym. To jak wisienka na torcie w mojej kolekcji pastelowych gadżetów. Są też inne, bardziej klasyczne, ostre jak diabli, co jednym cięciem dzielą włos na czworo ;)
Wszystkie, które zobaczycie na zdjęciach z kilku ostatnich dni, mimo swej ostrości, bardzo przyjemnie mi się kojarzą.
* z trzaskiem chrupiącej skórki ulubionego chleba i smakiem kremu z brokułów
* z zapachem szarlotki, pierwszej z letnich maleńkich jabłuszek
* ze chłodem arbuza w upalny dzień
* i z przetwarzaniem marchewki, a smak? mmm... spróbujcie koniecznie kiszonej marchewki! Robi się ją dokładnie tak samo, jak kiszone ogórki
* z ciepłem herbaty z cytryną, podczas pierwszego od dawna, chłodniejszego poranka
Przedstawiam japońską markę KAI, eksperta w cięciu, ostrości i wyważeniu, ubraną po mojemu, tak jak lubię najbardziej. Więcej na temat możecie przeczytać tu: KLIK 
Zapraszam


Prostota i biel to na stole zawsze 100% sukcesu
Filiżanka ze spodkiem marki Alessi: KLIK




Żółty nożyk marki KAI: KLIK






Przepiękne, idealne talerze głębokie od Alessi znajdziecie tu: KLIK


Tarka do sera w kształcie krowiego dzwonka, od Alessi: KLIK



Cała gama idealnych japońskich noży KAI tu: KLIK
Dopieszczone w każdym calu



Przepis na krem z brokułów znajdziecie w wiosennym wydaniu Pure Passion Magazine: KLIK


Instargamowo też jest




I mój i tylko mój różowy Santoku :D KLIK
Tnie jak szalony!


Na koniec marchewki i japońska precyzja instagramowo.


No to teraz idę uciąć drzemkę :D

Niebawem tu wrócę, z konkursem i małą metamorfozą kuchni
Dobrego tygodnia Wam życzę
A jeśli chcecie być ze mną częściej, serdecznie zapraszam na mój INSTAGRAM: KLIK
Jestem tam każdego dnia z nowinami z Minty House
---
Ewa 





15 komentarzy:

  1. Uśmiecham się, bo u mnie też odkąd pamiętam tępe noże w szufladzie, mi to kompletnie nie przeszkadza, tylko jak ktoś do nas przyjdzie, to mi o tym przypomina :) Czekam na zmiany kuchenne, a miska zielona rozczuliła mnie jak zwykle i przypomniała mi o dziadkach. Pięknie u Was! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby ostre,a słodkie jak cukierek! Cudne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Napisz nam o tych nożach za rok lub dwa, dobrze? :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj ostry noż to podstawa , Twój jest czaserski i ta tarka świetna

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dość, że ostre, to jeszcze jakie ładne i estetyczne! :) Dobry nóż to podstawa :)
    Piękne stylizacje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też zawsze były tępe noże. Do momentu aż odkryłam Fiskarsa, serię Edge , są rewelacyjne, mam je już kila lat i wciąż są bardzo ostre i wcale nie widać na nich upływu czasu :)
    Cudne kuchenne migawki, a przy tym stoliku na tarasie z rozkoszą bym zasiadła :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobre noże to podstawa w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne zdjęcia, klimat w kuchni niezwykle apetyczny! Noże już za wygląd dostają szóstkę a jeśli jeszcze tną ostro to z plusem! pozdrawiam Dora

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczne i cieszące oko kompozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobry nóż w kuchni jest niezastąpiony :) Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja z innej beczki.Jeżeli się nie mylę, to miała Pani pomysł na kawiarnię? Co z tym projektem się stało?

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne zdjęcia, zresztą jak zawsze. I to prawda ostre noże to podstawa w kuchni.

    OdpowiedzUsuń