sobota, 7 czerwca 2014

Dobrej niedzieli

Tak właśnie, dobrej niedzieli Wam życzę :)
U nas dziś rozpoczęło się przetwarzanie lata. Bo choć w kalendarzu jeszcze wiosna, to na straganach lato na 100%. Powoli i z namaszczeniem zamykam w słoikach truskawki i rabarbar. Robiłam dziś pyszną konfiturę. Przepis podaję i szczerze polecam


Potrzebować będziesz:
1 kg truskawek bez szypułek, większe krojone na pół lub na ćwiartki
1 kg obranego i pokrojonego dość drobno rabarbaru
350-400 g cukru
4-5 goździków w całości lub roztartych w moździerzu

Cukier rozpuszczamy w sporym naczyniu.
Gdy będzie już płynny, powoli dorzucamy do niego rabarbar i goździki. Zagotowujemy.
Po 15 minutach dodajemy truskawki, czekamy aż całość ponownie się zagotuje  i gotujemy kolejne 15 minut
Po wrzuceniu rabarbaru, cukier, a raczej płynny karmel może stwardnieć. Nie przejmujcie się tym, rozpuści się pod wpływem gotowania.
Gotową, gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, czekamy do ostygnięcia. 
Potem puszczamy wodze fantazji i ozdabiamy
Koniecznie zostawcie trochę na spróbowanie!
Smacznego :)





Jutro jadę po kwiaty czarnego bzu na pyszny syrop, pewnie nie jedna  z Was zna ten smak. Mam doskonałe eko miejsce na bez, z dala od miasta, z dala od drogi. Kiedyś może je Wam pokażę. Moja córka spędza tam cały swój wolny czas, tam mieszka jeden z naszych siedmiu! zwierzaków,  zwierzak Igi właściwie, który w Minty chacie raczej nie poczuł by się dobrze, bo jest koniem, co prawda niedużym, ale jednak ;) Tam ma łąki z rumiankami, wikt i opierunek 24/24 h no i towarzystwo kosmate. 


Czy Was też rozleniwia perspektywa nadchodzących wakacji?
Ja już jedną nogę mam w walizkach, ale z tyłu głowy wciąż coś się plącze. Tak więc od poniedziałku spinam pośladki i do roboty!
A potem błogość tylko :)
Pozdrawiam Was truskawkowo!
---
Ewa

16 komentarzy:

  1. Spadłaś mi z nieba tym przepisem:)) Jutro popędzę po zapas truskawek oraz rabarbaru i biorę się za słoiki:))
    Pozdrowienia i miłej niedzieli:))

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis wykorzystam..... dziękuję :) a ja właśnie wczoraj w swoim eko miejscu rwałam kwiaty bzu i robiłam z nich bukiety :))) konik marzenie mojego dziecka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz mi slinka leci! Dziękuję, jutro zabieram się do truskawkowych czarów. Mam też przepis na konfiture truskawkową z rumem. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia :) Jeszcze nie zabrałam się za truskawki, na razie jestem na etapie przerabiana kwiatów czarnego bzu :)
    Pozdrawiam ciepło
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle świetne zdjęcia......Ach te truskawki.....też uwielbiam...... :)
    Pięknych dni Ewciu.....
    Ps.Ja mam już te przymusowe wakacje .....i to strasznie dziwne uczucie ......
    Buziaki <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki Ewuś za przepis, takiej konfitury jeszcze nie robiłam. Zdjęcia piękne a raczej przepyszne :-)
    Pozdrawiam
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
  7. Beautiful ღ
    pictures
    - Mette -

    OdpowiedzUsuń
  8. z przepisu skorzystam , a konik fajnie ,że macie dla niego takie miejsce :)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Z tego co rozumiem to bez wody caly przepis? wlasnie zaczynam przetwarzac lato , a tu nagle pytanko, czy dodac wody. Pozdrawiam Agata

    OdpowiedzUsuń
  10. Bez wody?:) a cukier jak Pani rozupszcza. Kupiłam właśnie truskawki i rabarbar i chcę się wziąść do roboty:)). Byłabym wdzięczna za podpowiedź. A przepis od Pani z tamtego roku na konfiturę z truskawek jest super. Pozdrawiam i dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier rozpuszcza się pod wpływem temperatury, nie trzeba dodawać wody by się rozpuścił. Będzie mieć tylko delikatnie brązowy kolor. Powodzenia Pani Wiolu!

      Usuń
  11. Ewa,jesli ty nie masz tłumu znajomych i przyjacioł to ja sie dziwnie bardzo.. ty takie smakołyki tu pokazujesz i to tak smacznie nadodatek ;) ze normalnie jakbysmy sie znały w realu i blisko mieszkały to bys musiała mnie miotłą wyganiać ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sounds delicious! Your photos are so beautiful!

    OdpowiedzUsuń